Navigace
Kitl Syrob Bezový 500 ml
Kitl Syrob Bezový 500 ml
Kitl Syrob Bezový vyrábíme podle tradiční domácí receptury. Sbíráme čerstvé květy bezu a macerujeme je ve studené vodě. Je pro nás důležité, aby byly květy v kvalitě BIO, a proto jsme si kvůli Syrobu založili vlastní BIO bezové sady. Díky šetrnému výrobnímu postupu je Syrob bohatý na látky zdraví prospěšné, aromatické a chuťové. Kitl Syrob Bezový je skvělý pro přípravu osvěžujících domácích limonád. Hotovou limonádu ozdobte plátkem citrónu a lístkem čerstvé máty. V chladném počasí můžete bezový Syrob zalít horkou vodou v poměru 1:8 a ozdobit plátkem jablka a hřebíčkem.
Popis
Kitl Syrob Bezový 500 ml
Poctivý hustý sirup z ručně sbíraných čerstvých květů bezu černého. Květy jsou z vlastních BIO odrůdových keřů. Je bohatý na látky aromatické i zdraví prospěšné.
Kitl Syrob připravujeme z čerstvých květů bezu černého v BIO kvalitě.
- Abychom si zajistili dostatek kvalitních bezových květů, založili jsme si ve spolupráci s Výzkumným a šlechtitelským ústavem ovocnářským Holovousy vlastní sad vyšlechtěných odrůdových bezů. Více o bezových sadech Kitl.
- K výrobě používáme čerstvé květy, které zpracováváme za studena.
- Sady vedeme v režimu BIO proto, aby se do finálního sirupu nedostala chemie používaná k ošetřování rostlin v konvenčním zemědělství
- Naše receptura výroby Bezového Syrobu je podobná té, jakou po generace používají maminky a babičky k výrobě domácí bezové šťávy
Recyklujte naše lahve. Stačí je tak, jak jsou hodit do kontejneru na barevné sklo. Podle vyjádření sklárny opravdu není nutné z lahve odstraňovat ani papírovou etiketu, ani víčko. S obalem si bez potíží poradí.
Více o tom, jak recyklovat naše Kitl lahve se dozvíte v článku v sekci Magazín.
Rozbor vodného bezové macerátu, který provedlo pracoviště Akademie věd ČR, prokázal:
- přítomnost rutinu, kyseliny chlorogenové a jejího izomeru
- rutin má velmi silné antioxidační vlastnosti, působí příznivě na stěnu žil a krevních vlásečnic
- u kyseliny chlorogenové byla objevena výrazná protinádorová aktivita a zaznamenány jsou také významné antioxidační účinky
- komplex fenolických sloučenin obsažený v květech bezu představuje látky účinné při léčbě chřipky a nachlazení
Složení: cukr, vodný macerát květu bezu černého* (10%), extrakt z bezového květu, vitamín C, regulátor kyselosti: kyselina citronová, konzervant: sorban draselný.
* z ekologického zemědělství
Dávkování: Pro přípravu domácích limonád řeďte nejlépe s kvalitní vodou v poměru 1:10, pro přípravu horkých nápojů v poměru 1:8.
Skladujte v chladu a temnu. Bylinné výtažky mohou sedimentovat, případný zákal nebo pěna nejsou na závadu a podtrhují přírodní charakter produktu. Před upotřebením protřepejte. Po otevření uchovejte v chladu a spotřebujte do 30 dnů. Baleno v ochranné atmosféře.
Informace pro diabetiky: výrobek je možné v omezeném množství a po konzultaci s lékařem užívat diabetiky 1. i 2. typu, musí se ale započítat do denního příjmu energie.
Výrobek obsahuje ve 100 ml: energetická hodnota 1479 kJ/348 kcal, tuky < 0,5 g, z toho nasycené mastné kyseliny < 0,1 g, sacharidy 87 g, z toho cukry 87 g, bílkoviny < 0,5 g, sůl <0,01 g, vitamín C (kyselina L-askorbová) 20 mg (25% referenční hodnoty příjmu vitamínu u dospělých osob).
O černém bezu
„Kde v domě bezový a lipový květ, heřmánek a hadí koření, tam není bolesti, tam není mření.“
Bez černý, v místním nářečí černobejlí, bezinky, psí bez, smradlavý bez, smradinky či kozičky, patřil mezi nejoblíbenější a nejznámější léčivé rostliny. Ačkoliv nevyniká krásou či vůní, požíval mezi lidmi velké vážnosti a byla mu připisována kouzelná moc. Ve vesnickém prostředí byl nazýván selskou lékárnou.
Od středověku byl opředen celou řadou pověr, podle kterých v něm sídlili duchové, kteří se mstili za zlo, které bylo spácháno v okolí jejich keře. Proto se bez černý často vysazoval kolem chalup a stodol. Nošení bezinek při sobě chránilo před zlem a negativními silami všeho druhu. Svatebčanům černý bez přinášel štěstí. Těhotné ženy měly líbat bezový keř, aby zajistily děťátku šťastnou budoucnost. Bezinka položená vedle polštáře přinášela klidný spánek. Křížek z bezového dřeva se dával do rakve zemřelým, bezovou hůlkou se brala míra na rakev. Černý bez také chránil před ohněm, nemocemi a zlými kouzly. Pokud někdo porazil černý bez, aniž by zasadil nový, čekala ho velká smůla.
Plody bezu se používaly k tišení bolesti nervového původu. Pomáhaly při zánětech nervů, na snížení krevního tlaku, v syrovém stavu se používaly jako slabý projímavý prostředek. Mladé lístky smíchané
s ječnou moukou léčily popáleniny. Práškem z rozemletých suchých listů se zastavovalo krvácení z nosu. Květy bezu se nakládaly do octa, medu a cukru k výrobě ochucených a léčivých sladidel a sirupů. Sirup se užíval jako lék při žaludečních, nervových a revmatických bolestech.
Text je z knihy Vladimíry Jakouběové „Z babiččiny zahrádky do dědova sklípku“, jejíž vydání jsme sponzorsky podpořili.
Recepty pro Kitl Syrob Bezový najdete v sekci Recepty.
Související produkty
Recepty z Kitl Syrob Bezový 500 ml
Protibacilová bomba
Připravili jsme pro Vás recept na protibacilovou bombu. Skvěle chutná a vašemu zdraví rozhodně prospěje ;) Ingredience na sklenici o obsahu 250 ml: 1 malý citron 1 limetka 5 cm kořene zázvoru 4 lžíce kvalitního medu 4 lžíce Bezového sirupu Kitl 4 listy rýmovníku Postup: Citron i limetku oloupejte. V případě, že je máte v BIO kvalitě, není to nutné, stačí omýt. Poté obojí nakrájejte na menší kostky a odeberte pecičky. Kořen zázvoru rovněž oloupejte...
Čtěte víceBezový koktejl HUGO
Koktejl Hugo je lehký alkoholický nápoj, který si v obzvláště v létě oblíbí každý dospělí. Je velmi osvěžující a skvěle chutná. V případě, že vynecháme Prosecco získáme výbornou bezovou limonádu Kitl i pro své děti. Ingredience: 0,1 cl Bezový Syrob Kitl Prosecco soda šťáva z poloviny limetky čerstvá máta na ozdobení Postup přípravy: Do vysoké skleničky s ledem dáme čerstvou mátu a na plátky nakrájenou polovinu limetky (nepo pouze šťávu z limetky)....
Čtěte víceMakovo-limetkové lívanečky s bezovým sirupem
Vytvoříte až 10 palačinek střední velikosti pro 2-3 osoby. Složení: 2 vejce 120 g hladké mouky 1 lžička prášku do pečiva 1 lžička jedlé sody 2 lžíce vanilkového cukru (cca 12 g) 30 g cukru kůra z jedné limetky (cca 1 lžíce) 125 ml podmáslí 2 lžíce máku (cca 20 g) trochu másla Kitl Syrob Bezový K podávání: moučkový cukr na posypání čerstvé borůvky Příprava: Vejce oddělte do 2 středně velkých mís na bílky a žloutky. V...
Čtěte víceBacilový trojboj
Podzim je jednoznačně také obdobím chřipek a nachlazení. Připravili jsme pro vás proto recept na horký nápoj, který vám zajisté prospěje. Recept "Bacilový trojboj" se zázvorem Ingredience: Kitl Syrob Zázvorový čerstvě natrhané květy černého bezu (mimo sezonu můžete použít bezový sirup ) plátky citronu a plátky čerstvého zázvoru Postup: Do hrníčku nebo sklenice na horké nápoje nalijte zázvorový sirup. Přidejte čerstvě natrhané květy černého bezu. V...
Čtěte víceHorký nápoj Kitl při rýmě a nachlazení
Tento recept na horký nápoj je skvělý pro milovníky černého bezu, vůně skořice a smrkového jehličí. A jestliže se zároveň ptáte, "Jak uvolnit ucpaný nos?", protože máte zároveň rýmu a jste tak trochu nachlazení – přidaný Smrkáček je pro tyto případy jako dělaný, protože ten nos uvolňuje. Ingredience: 1 litr vody 2 středně velká jablka 10 kusů hřebíčků 2 kusy celé skořice 1-2 lžíce Bezového sirupu Kitl 1-2 lžíce Smrkáčku BIO Postup: Nakrájejte...
Čtěte víceBezový cheesecake Kitl
Ingredience na korpus: 350 g cerelních sušenek 100 g másla 20 g cukru krupice/sladidlo Ingredience na náplň: 4 vejce 2 PL citronové šťávy 900 g měkkého tvarohu 500 g zakysané smetany 100 ml bezového sirupu vanilkový lusk / vanilkové flavdrops Postup: Na výrobu korpusu nejdříve nadržíme sušenky. Ty poté spojíme máslem a cukrem. Takto vytvořenou hmotu natlačíme do dortové formy o průměru 20 cm. Náplň bezového cheesecaku vytvoříme tak,...
Čtěte víceOsvěžující bezový dezert
Ingredience: Smetana ke šlehání Bezový Syrob Kitl Vanilková zmrzlina Ovoce (jahody, borůvky, maliny) Čerstvá máta Postup: Vyšlehejte smetanu ke šlehání do tuhé šlehačky. Do ušlehané šlehačky na závěr přidejte bezový sirup a zlehka promíchejte. Do široké servírovací sklenice dejte na dno vanilkovou zmrzlinu. Poté přidejte čerstvé ovoce a šlehačku. Dezert ozdobíte snítky čerstvé máty a případně několika kousky ovoce. Kitl Syrob Bezový...
Čtěte víceBezový mocktail Kitl
Oslavujete narozeniny? Chystáte párty pro přátele? Tak to nesmíte vynechat bezový mocktail od Kitl! Ingredience: Bezový Syrob Kitl Gin Štáva z limetky Jablečný jujce Vychlazená soda Postup: Smíchejte vychlazený jablečný jujce s vychlazenou sodou. Zakapejte šťávou z limetky. Přidejte panáka vychlazeného ginu a panáka bezového sirupu. Kitl Syrob Bezový objednávejte zde
Čtěte více