Navigace
Kitl Syrob Švestka 5 l
Kitl Syrob Švestka 5 l
Lahodný sirup vyrobený ze švestkové šťávy a dužniny. Obsahuje vysoký podíl ovocné složky. Je skvělý pro přípravu horkých i studených, alkoholických i nealkoholických nápojů a koktejlů.
Baleno je v 5 litrovém gastrobalení bag-in-box.
Popis
Co jste o švestce možná nevěděli
Předchůdci dnešních švestek pochází nejspíš z Kavkazu či Mezopotámie a do Evropy se rozšířily díky Římanům. Velmi hojně je pěstoval Karel IV., a proto se jim dodnes říká karlátka či kadlátka. V 16. století nechala vrchnost vysazovat švestkové aleje kolem cest a procházející tak měli lahodné občerstvení na dosah ruky. Tehdy prý u nás bývalo až čtyřnásobně více švestek než jabloní. Typická modrá až tmavě fialová barva je tak jedinečná, že má i své místo na stupnici barev jako „švestková“. Zažité je rčení „sbal si svých pět švestek“ nebo „do švestek nevydrží“. Známé jsou též pranostiky. Na 23. dubna „Prší-li na svatého Vojtěcha, neurodí se švestky“ a na 15. května „Déšť svaté Žofie švestky ubije“.
Dávkování: Pro přípravu domácích limonád řeďte nejlépe s kvalitní vodou v poměru 1:10. Pro přípravu horkých nápojů v poměru 1:8.
Složení: cukr, švestkový koncentrát (12%), švestková dužnina (6%), regulátor kyselosti: kyselina citronová, aroma, konzervant: sorban draselný, koncentrát z mrkve a černého rybízu.
Skladujte v chladu a temnu. Ovocné výtažky mohou sedimentovat, případný zákal nebo pěna nejsou na závadu a podtrhují přírodní charakter produktu. Před upotřebením protřepejte. Po otevření uchovejte v chladu a spotřebujte do 6 měsíců. Baleno v ochranné atmosféře.
Výrobek obsahuje ve 100 ml: energetická hodnota 1411 kJ / 332 kcal, tuky < 0,5 g, z toho nasycené mastné kyseliny < 0,1 g, sacharidy 83 g, z toho cukry 82 g, bílkoviny < 0,5 g, sůl < 0,01 g.
Recepty pro Kitl Syrob Švestka najdete v sekci Recepty.