Navigace
Valentýnský višňový trifle
11. 02. 2019 |
Recepty
Oblíbený britský trifle je skvělý dezert z piškotů, krému, ovoce a šlehačky. Obvykle se dělá do velké nádoby, ze které se poté servírují jednotlivé porce na talířcích. Je až hříšně dobrý, a jistě s ním uděláte radost manželovi nebo příteli. Skvěle se hodí jako sladká tečka po romantické večeři.
Ingredience (na cca 4 porce):
- 3 žloutky
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 malé lžičky rýžové mouky
- 20 + 20 g krupicového cukru
- 375 g (1 velký kelímek) zakysané smetany
- 350 g višní (mražené nechte povolit a vykapat)
- 1 vanilkový lusk
- cca 200 g piškotů
- Višňový sirup Kitl dle potřeby
- Griotku nebo Sherry dle chuti
V případě, že budete višňový trifle připravovat pro děti, Griotku nebo Sherry samozřejmě vynechte. ;)
Postup:
- Nejdříve si připravte krém. V misce smíchejte žloutky, 20 g cukr a mouku v jednolitou hmotu.
- Poté ve vodní lázni (nebo v hrnci se silným dnem, případně mlékovaru) rozehřejte smetanu – těsně k bodu varu. Poté zmírněte tak, aby se smetana nevařila. (Smetana nesmí být vroucí, jinak se žloutky srazí!) Přidejte semínka z poloviny vanilkového lusku a metličkou postupně zašlehejte žloutkovou směs. Hmotu přidávejte postupně a stále míchejte, aby byl krém hladký. Hotový krém (pudink) přetáhněte fólií a dejte na chvíli do chladu.
- Zatímco krém chladne, vyskládejte do pohárové sklenice piškoty. Ty pokapejte višňovým sirupem (případně smíchaným s Griotkou nebo Sherry).
- Na vyskládané piškoty přidejte vrstvu vychlazeného krému. Přidejte višně a další vrstvu pokapaných piškotů.
- Poslední vrstvu tvoří krém ze zakysané smetany. Vyšlehejte zakysanou smetanu spolu se zrníčky z druhé poloviny vanilkového lusku a 20 g cukru. Na závěr přidejte opět višně s višňovým sirupem.
Tento recept byl připraven ve spolupráci s blogerkou Máma v kuchyni.
Kitl Syrob Višňový koupíte zde.