Navigace
Mátové tartaletky Kitl
24. 09. 2019 |
Recepty
Ingredience na tartaletkové těsto:
- 90 g změklého másla
- 75 g cukru krupice
- špetka soli
- 1 malé vejce
- citronová kůra
- 190 g hladké mouky
Postup:
- Máslo vyšlehejte spolu s cukrem, kůrou z citrónu a vejcem jen tak, aby se suroviny spojily. Pak přidejte mouku a sůl a chvilku prošlehejte, aby vám vznikla "drobenka". Vzniklou hmotu dejte na lehce pomoučněnou plochu a zpracujte do kompaktního těsta.
- Hotové těsto zabalte a dejte na cca 15 až 20 minut do lednice odpočinout. Těsto by nemělo úplně ztuhnout, aby se s ním dobře pracovalo.
- Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formu na tartaletky. Výše uvedené množství vám vystačí na zhruba 9 tartaletek o průměru 8 cm, případně na jednu koláčovou formu o průměru 23 - 24 cm. Jestliže máte formu s nepřilnavým povrchem, nemusíte vymazávat.
- Vyválejte těsto a lehce ho vmáčkněte do formiček. Přikryjte pečícím papírem a dno vyložte suchými luštěninami (fazole, čočka), aby se dno tarteletek při pečení nezvedlo. Poté dejte péct do předehřáté trouby na 10 - 15 minut, dokud tartaletky krásně nezezlátnou.
- Hotové tartaletky nechte vychladnout, poté sundejte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte. Tartaletky jsou velmi křehké! Plnit krémem můžete až po úplném vychladnutí.
Ingredience na náplň mátových tartaletek:
- 250 g Mascarpone
- 250 g tvaroh z vaničky
- 1x smetana ke šlehání 33 %
- Kitl Syrob Mátový
Postup:
- Ve velké míse vyšlehejte Mascarpone s tvarohem a smetanou. Šleháním bude krém postupně houstnout. Přidejte 3 až 5 lžic mátového sirupu (podle toho, jak chcete mít tartaletkový krém sladký a chuťově výrazný). Pokud se vám bude zdát krém chuťově dostatečně výrazný, ale málo sladký, tak může přidat trochu moučkového cukru.
- Vše důkladně promíchejte a naplňte tartaletky.
- Nechte ztuhnout v lednici alespoň 2 hodiny. Poté tartaletky nazdobte podle své fantazie šlehačkou, jedlými květy nebo čerstvými mátovými lístky.
Autorkou receptu a fotografií je Michaela Pecková. Děkujeme!