Mátové tartaletky Kitl

24. 09. 2019 | Recepty
Mátové tartaletky Kitl

Ingredience na tartaletkové těsto:

  • 90 g změklého másla
  • 75 g cukru krupice
  • špetka soli
  • 1 malé vejce
  • citronová kůra
  • 190 g hladké mouky

Postup:

  1. Máslo vyšlehejte spolu s cukrem, kůrou z citrónu a vejcem jen tak, aby se suroviny spojily. Pak přidejte mouku a sůl a chvilku prošlehejte, aby vám vznikla "drobenka". Vzniklou hmotu dejte na lehce pomoučněnou plochu a zpracujte do kompaktního těsta. 
  2. Hotové těsto zabalte a dejte na cca 15 až 20 minut do lednice odpočinout. Těsto by nemělo úplně ztuhnout, aby se s ním dobře pracovalo.
  3. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formu na tartaletky. Výše uvedené množství vám vystačí na zhruba 9 tartaletek o průměru 8 cm, případně na jednu koláčovou formu o průměru 23 - 24 cm. Jestliže máte formu s nepřilnavým povrchem, nemusíte vymazávat.  
  4. Vyválejte těsto a lehce ho vmáčkněte do formiček. Přikryjte pečícím papírem a dno vyložte suchými luštěninami (fazole, čočka), aby se dno tarteletek při pečení nezvedlo. Poté dejte péct do předehřáté trouby na 10 - 15 minut, dokud tartaletky krásně nezezlátnou.
  5. Hotové tartaletky nechte vychladnout, poté sundejte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte. Tartaletky jsou velmi křehké! Plnit krémem můžete až po úplném vychladnutí.

Ingredience na náplň mátových tartaletek:

  • 250 g Mascarpone
  • 250 g tvaroh z vaničky
  • 1x  smetana ke šlehání 33 %  
  • Kitl Syrob Mátový

Postup:

  1. Ve velké míse vyšlehejte Mascarpone s tvarohem a smetanou. Šleháním bude krém postupně houstnout. Přidejte 3 až 5 lžic mátového sirupu (podle toho, jak chcete mít tartaletkový krém sladký a chuťově výrazný). Pokud se vám bude zdát krém chuťově dostatečně výrazný, ale málo sladký, tak může přidat trochu moučkového cukru.
  2. Vše důkladně promíchejte a naplňte tartaletky.
  3. Nechte ztuhnout v lednici alespoň 2 hodiny. Poté tartaletky nazdobte podle své fantazie šlehačkou, jedlými květy nebo čerstvými mátovými lístky.

Autorkou receptu a fotografií je Michaela Pecková. Děkujeme!

Kitl Syrob Mátový objednávejte zde.