Navigace
Když Vám není jedno, jakou vodu pijete (článek od Dallmayr)

Jak si nejlépe vychutnat obyčejnou vodu? Dát si k jídlu kohoutkovou nebo minerálku? Perlivou či neperlivou? Tyto otázky si klade stále více lidí, proto celosvětově roste skupina vodních sommelierů. Do tajů jejich umění můžeme nahlédnout díky prvnímu a zatím jedinému Čechovi s certifikátem The Water Sommelier Union Janu Vokurkovi, který je také jednatelem společnosti Kitl. Ve většině českých podniků stále ještě rozlišují jen vodu perlivou a neperlivou, případně balenou a kohoutkovou. Restaurací, které nabízejí více než jednu značku minerálních vod, u nás není mnoho. A to je škoda!
Je to právě úkolem vodního sommeliera vybrat portfolio vod, které budou ideálně doplňovat jídla z aktuálního menu a vína z vinného lístku. Bohužel se tomuto oboru u nás věnuje jen pár nadšenců. Ani pro Jana Vokurku to není zaměstnání – informace ze sommelierského kurzu zužitkovává mimo jiné i při znovuuvedení Vratislavické kyselky na trh.
Nejdřív čtěte, potom pijte
„Chci lidi naučit číst etikety. Jen tak pochopí, co vlastně pijí,“ říká vodní sommelier, podle kterého stále velké množství lidí – přestože vody vypijí dva až tři litry denně – nerozlišuje mezi vodou pitnou, pramenitou a minerální.
Celý článek si můžete přečíst ZDE.