Navigace
Domácí mátová šťáva - recept
Léto se pomalu blíží a vy máte na zahrádce jistě již pořádný záhon čerstvé máty. Připravili jsme pro vás proto recept na domácí mátovou šťávu a také na mátový sirup, který si můžete připravit zcela sami. Recepty pocházejí z našich tradičních rodinných receptů, ale i z knihy Vladimíry Jakouběové "Z babiččiny zahrádky do dědova sklípku", jejíž vydání jsme sponzorsky podpořili.
Recept na domácí mátovou šťávu
(Vhodná k osvěžení v létě.)
Co budete potřebovat:
- hrnek cukru
- ½ litru vody
- 1 vymačkaný citron
- hrst máty namačkané např. v hmoždíři
- led
Postup:
Cukr a citronovou šťávu z odšťavňovače rozmícháme ve vodě, až se cukr rozpustí. Přisypeme namačkanou mátu i se šťávou, která z lístků vytekla. Podáváme s ledem a ozdobené plátkem citrónu.
Mátový sirup
- ½ kg cukru krystal
- ½ l vody
- 50 g čerstvých mátových lístků
Do smaltované nádoby nebo do nádoby z varného skla či keramiky odměříme asi půl litru vody, vsypeme cukr a za stálého míchání a odstraňování pěny svaříme na hustý sirup. Vsypeme pokrájené lístky máty a necháme přejít varem. Nádobu odstavíme, pevně zakryjeme a necháme asi hodinu stát. Mátový sirup scedíme do lahviček. Užívá se třikrát denně 1 polévková lžíce při nechutenství, špatném trávení a nachlazení.
Jestliže ale nemáte dostatek máty nebo nemáte možnost si sirup vyrobit doma, pak vždy můžete zvolit náš Kitl Syrob Mátový ;)