Navigace
Domácí bezová šťáva - recepty
Recepty na domácí bezovou šťávu
Kitl Syrob Bezový květ vyrábíme na základě tradičních receptů z ručně sbíraných květů bezu, které macerujeme za studena. Připravili jsme několik tipů, na jejichž základě si můžete vyrobit tradiční bezovou šťávu sami doma.
Sirup z černého bezu za studena
- 40 velkých květů černého bezu
- 4 l převařené vychladlé vody
- 10 dkg kyseliny citronové
- 1 bio citron
- 4 kg krystalového cukru
Převaříme 4l vody a necháme vychladit. Do vody dáme 40 velkých květů černého bezu (netrháme po dešti a odstraníme stopky - jsou hořké). K tomu přidáme na kolečka nakrájený a omytý bio citron bez pecek a 10 dkg kyseliny citronové. Necháme louhovat 24 hodin. Potom přecedíme a mícháním rozpustíme cukr. Slijeme do suchých, čistých lahví a uchováme v lednici.
Syrop z černobejlí (šťáva z černého bezu)
- 20 květů černého bezu
- 1,5 kg cukru
- 1,5 l vody
Květy černého bezu zalijeme vařící vodou, přidáme cukr, nádobu přikryjeme a dáme na chladné místo. Občas zamícháme. Po třech dnech přecedíme, slijeme do lahví. Po zředění vodou získáme léčivý nápoj při nachlazení.
Šťáva z černobejlí (z květů černého bezu)
- 75 dkg krystalového cukru
- 5 dl horké vody
- 4 velká čerstvá květenství bezu
- 2 lžíce vinného octa
- 4 litry vody
Cukr rozpustíme v horké vodě a nalijeme do demižonu. Přidáme ostatní suroviny, zamícháme, uzavřeme a necháme pět dní zrát. Scedíme a podáváme vychlazené.
Foto: Bezové sady Kitl
Bezový syrop (sirup z květů černého bezu)
- 20 květů bezu
- 2,5 l převařené vody
- 3 kg cukru
- lžíce octa
Oprané květy zalijeme převařenou vodou, přidáme ocet a necháme jeden den odstát. Poté scedíme, přidáme cukr, necháme přejít varem a horké nalijeme do lahví.
Bezová šťáva za studena
- 60 květů
- 4 litry převařené vody
- 10 dkg kyseliny citronové
- 10 citrónů
Květy namočit na 24 hod s kyselinou citronovou, potom scedit. K tomu rozpustit 4 kg cukru a vymačkat deset citrónů.
Foto: Bezový sad Kitl na Pěnčíně
Sirup z květů černého bezu
30 rozkvetlých květů opereme pod tekoucí vodou. Potom v hrnci svařujeme ¾ l vody s květy tak dlouho, až se voda vyvaří na polovinu. Pak všechno odstavíme do chladna a necháme 24 hodin vyluhovat. Druhý den šťávu scedíme, přidáme ¾ kg cukru, šťávu z jednoho citronu a vaříme tak dlouho, až se sirup začne táhnout. Vychladlý nalijeme do lahví a dobře zazátkujeme. Bezový sirup se přidává do čaje při kašli a pro pocení. Někdy se mazal i na chleba.
Foto: Bezový sad Kitl
Bezová limonáda
Svaříme 5 l vody, dáme do ní asi ½ kg cukru, ale může být i 1 kg, 3-4 na kolečka nakrájené citrony a 15 koleček kvetoucího černého bezu. Přidáme-li ještě drtínek rozdrobených kvasnic, bude proces zrání probíhat rychleji. Pak láhev zavážeme a postavíme do stínu. Za několik dní se cukerný roztok změní ve vynikající nápoj.
Recept na domácí bezovou limonádu najdete v sekci Recepty.
Jestliže ale nemáte dostatek bezových květů (nebo již odkvetly) a nebo nemáte možnost si sirup vyrobit doma, pak vždy můžete zvolit náš Kitl Syrob Bezový ;)